Tandheelkunde

 

We willen u graag informeren wat Dierenkliniek Statenlaan voor u kan betekenen voor de tandheelkunde bij uw hond en kat.

Problemen van de tanden en het tandvlees vormen één van de belangrijkste en meest voorkomende gezondheidsproblemen bij honden en katten. Zo blijkt uit onderzoek dat vanaf een leeftijd van 3 jaar bij 80% van de honden en katten al gebitsproblemen aanwezig zijn.

Een goede gebitsverzorging is dus belangrijk voor een goed, sterk en gezond gebit, maar ook voor de rest van het lichaam en de algemene gezondheid. Vanuit ontstekingen in de mondholte gaan bacteriën namelijk via de bloedbaan naar andere organen, en dan met name het hart en de nieren. Zo kunnen er dus ook elders in het lichaam ernstige problemen ontstaan.

Regelmatige gebitscontrole en een tijdige aanpak van eventuele problemen is dus zeker geen overbodige luxe.

Voordat we tot een behandeling overgaan, bespreken we tijdens de intake eerst met u wat  u kunt verwachten: wat is nodig en hoe doen we dat. Wat zijn de kosten en ook de nazorg wordt besproken. Na de behandeling wordt alles nogmaals besproken en u krijgt de belangrijkste informatie en preventie-adviezen in de vorm van een nazorgformulier mee. In veel gevallen wordt een week later een gratis nacontrole afgesproken.

Een compleet onderzoek en zeker een eventueel aansluitende behandeling in de mondholte kan alleen onder narcose en vergen specialistische kennis, instrumentarium en vaardigheden. Dat geldt voor het correct trekken van tanden en kiezen, maar zeker ook bij het optreden en verhelpen van mogelijke complicaties tijdens een behandeling, zoals bloedingen, een fractuur, het afbreken van tanden/kiezen en het achterblijven van wortelpuntjes.

Met een goed en uitgebreid onderzoek, een goede behandeltechniek, ruime ervaring én het juiste instrumentarium kunnen we in deze situaties adequaat handelen.

Om de juiste keuzes te maken is daarnaast digitale röntgen onontbeerlijk. Zo kunnen we bijvoorbeeld zien wat het verloop is van de tandwortel, is er al of geen sprake van ankylose (vergroeiing) van een van de wortels en of we moeten kiezen voor een extractie of alleen het verwijderen van de kroon (een kroon-amputatie)?

Gebit van een hond

Hier enkele voorbeelden waarbij de röntgenopname essentiële informatie geeft.

Hond
Foto 1.

Hond rechter onderkaak.
Gecompliceerde fractuur van de kroon en wortel met
Botverval van de en een wortelpuntabces van een van de wortels van de 409.
Ook de 408 bleek aangetast en is getrokken.

Hond
Foto 2.
Kat rechter onderkaak
Normaal beeld.
Hond

Foto 3.
Kat rechter onderkaak.
407 afwezig met volledige wortelresorptie, FRL 408 met ankylose voorste wortel.

Hond
Foto 4.
Kat 408.
Klinische verdenking van kroonfractuur.
Na röntgenopname: sprake van “dubbeltand’ (gemintatie)
In principe geen behandeling nodig, wel regelmatige controle van het tandvlees.

 

Een veel voorkomend probleem zijn de resorptie-laesies bij katten (feline resorption leasions=FRL, zie foto 3), met daarbij al of niet gingivitis en stomatitis (tandvlees- en mondslijmvliesontsteking). Extracties van alle kiezen (en soms ook de hoek- en snijtanden) kan dan nodig zijn. Hierbij gebruiken we de zogenaamde gesloten (chirurgische) extractietechniek, waarbij het tandvlees (“gingivaflap”) weer wordt gehecht.

Een punt waar eigenaren regelmatig tegen opzien is de narcose bij oudere patiënten en de narcose bij patiënten met een hartruis. Helaas wordt dan nogal eens afgezien een gebitsbehandeling: dat is niet altijd een verstandige keus.

Ouderdom en een hartruis is op zich geen reden om af te zien van een behandeling. Sterker nog, na een gebitssanering zien we juist vaak bij oudere dieren een duidelijke verbetering van de kwaliteit van leven.

Bij Dierenkliniek Statenlaan passen we de narcose aan op de leeftijd en eventuele andere onderliggende factoren.

Zowel voor (bloedonderzoek), tijdens als na de behandeling is er gerichte monitoring van de patiënt.

 

Tot slot nog een kort overzicht van enkele voorbeelden waarvoor u bij ons terecht kan:

  • Reinigen van het gebit, verwijderen tandplak en tandsteen;
  • Gebitsbehandeling bij de oudere patiënt en bij de patiënt met verminderde hartfunctie;
  • Behandelen en begeleiden van katten met FGSC;
  • Behandelen en begeleiden van puppy’s met een te smalle onderkaak/overbeet (linguoversie onderhoektanden);
  • Totale gebitsextractie;
  • Kroonamputatie;
  • Wortelpuntresten: diagnostiek en behandeling;
  • Aandoening van de weke delen (gingiva-resectie, epuliden, tumoren);

 

Zoals u ziet zijn alle voorwaarden aanwezig om uw dier met vertrouwen naar Dierenkliniek Statenlaan te komen voor een gebitsbehandeling.

Wordt u door uw eigen dierenarts doorverwezen, dan krijgt uw dierenarts op de dag van de behandeling een uitgebreid verslag met daarin ook de gemaakte afspraken met u en instructies betreffende de nazorg.

Nacontrole kan plaatsvinden bij ons, maar mag ook door de eigen dierenarts worden gedaan. Daar laten we u als klant vrij in.

Voor vragen en overleg kunt u vanzelfsprekend contact met ons opnemen.

 

Met vriendelijke groet,

Peter Stoop, tandheelkundig dierenarts

Dierenkliniek Statenlaan
Statenlaan 19
2582 GA Den Haag
Tel: 070-3524221
Betaald parkeren vanaf 13.00 uur

Dierenkliniek Ter Weerlaan
Ter Weerlaan 8
2241 VB Wassenaar
Tel: 070-5176545
Parkeren gratis

Dierenkliniek Nootdorp
Dorpsplein 5-7
2631 CX Nootdorp
Tel: 015-2579578
Parkeren 2 uur gratis

Nu Bellen