Honden spelen graag met stokken en takken. En baasjes vinden het zelf vaak ook leuk. Interactie met de hond, die gelijk lekker in beweging is. Het kan echter heel vervelend aflopen als een hond stoktrauma oploopt. Het natuurlijke jachtinstinct van honden is door menselijke selectie aangescherpt en resulteert bij vele rassen in de drang om objecten te apporteren. Dit leidt op een wandeling tot spelgedrag, waarbij honden balletjes, maar frequent ook, in de natuur gevonden, stokken gebruiken.
Als honden met stokken spelen, bijten ze de stok vaak stuk, waardoor kleine stukjes loskomen. Soms komt een stuk van een stok of tak in de bek of keel of zelfs de luchtpijp terecht tijdens het spelen.
Wanneer honden rondlopen met een uiteinde van een stok in hun mond en het andere uiteinde ergens tegenaan botst, kan een wond in de bek optreden. Bijvoorbeeld een perforatie van het gehemelte of een scheur in of onder de tong. Een tweede mogelijkheid voor het ontstaan van deze letsels is wanneer de hond bij het apporteren opspringt om een vallende stok in de lucht op te vangen. Tenslotte kan een weggegooide stok zich met een uiteinde in de grond verankeren zodat de hond er met gespreide mond tegenaan loopt.
Acute klachten zijn pijn, bloedverlies uit de mond of zelfs ademhalingsklachten. Onderzoek van de bek en halsstreek zijn noodzakelijk om te weten of er een beschadiging aanwezig is. De perforatie moet gespoeld en eventueel aanwezige restanten moeten verwijderd worden. Tenzij de slokdarm in het proces betrokken is, is de prognose na stoktrauma gunstig. Wanneer het trauma echter niet wordt herkend of behandeld, ontstaat een abcesvorming of drainerende fistelgangen. Medische beeldvorming is dan aangewezen om de locatie van de achtergebleven, migrerende houtfragmenten te bepalen.
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom adviseren wij om de hond te laten spelen met veilig speelgoed, alleen onder toezicht van de baas. Mocht er twijfel zijn of er toch (delen) stok zijn achtergebleven in de keel, wacht dan niet af maar neem direct contact op met de praktijk!