Zomerse temperaturen zijn de ideale omstandigheden voor teken
Wist je dat honden- en katteneigenaren maar liefst 50% meer kans op een tekenbeet hebben dan mensen zonder huisdier? Onbeschermde katten en honden kunnen teken levend mee naar huis nemen.
In Nederland komen teken overal voor. Je loopt niet alleen tekenbeten op in het bos (43%), maar ook in de tuin (31%), in duinen (7%) en in mindere mate in stadsparken! Wanneer het buiten warmer is dan 7 graden , worden teken al actief.
Controleer je hond of kat, jezelf en gezinsleden dan ook regelmatig op teken, zeker als je in het groen bent geweest! Vergeet niet, dat het soms moeilijk zoeken is. Jonge teken zijn namelijk slechts 1 tot 3 mm groot.
Signaleer je een teek bij jezelf, je kat en/of hond? Verwijder deze dan zo snel mogelijk met behulp van een puntig pincet, tekentang of tekenkaart. Je kan de teek het beste zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vastpakken en hem er rustig uittrekken. Hoe eerder je de teek verwijdert, hoe kleiner de kans op besmetting. Gebruik geen alcohol of jodium bij het verwijderen van een teek.
7 tips voor het verwijderen van een teek
1. Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet.
2. Knijp niet in het lichaam van de teek.
3. Trek met een puntige pincet, een tekentang of tekenkaart de teek voorzichtig recht uit de huid.
4. Irriteer de teek niet met olie, alcohol of vuur. Dit verhoogt de kans op besmetting!
5. Desinfecteer het bijtwondje na verwijdering van de teek met alcohol 70% of jodium en was je handen met zeep.
6. Desinfecteer de tekentang/tekenpincet na gebruik in kokend water of op een door de fabrikant aangegeven manier.
7. Heb je bij jezelf een teek verwijderd, markeer de plek en noteer de datum in je agenda.
Wees teken voor: bescherm langdurig
Teken worden niet alleen al vroeg in het voorjaar actief, maar blijven dat ook maar liefst tot en met november. En zelfs in warme winters tref je nog teken aan.
Daarom doe je er goed aan om je kat of hond op tijd en langdurig te beschermen. Begin nu!
Wist je dat er tekenmiddelen zijn die gemiddeld één of juist meerdere maanden beschermen? Wel zo gemakkelijk. Bij je dierenarts krijg je advies welke behandeling het beste past bij je huisdier.
Heb je zelf een tekenbeet? Overleg dan met je huisarts in verband met een mogelijke Lyme-besmetting.
Er op uit in het groen?
8 tips om jezelf te beschermen tegen teken
1. Draag zoveel mogelijk dichte schoenen, een lange broek en lange mouwen.
2. Stop als het even kan je broek in je sokken. Niet zo charmant, wel effectief!
3. Loop zoveel mogelijk op de paden (i.p.v. hoog gras en dichte begroeiing).
4. Spuit insectenwerende middelen zoals DEET op je kleding. Let op: niet elk middel is geschikt om te gebruiken bij kinderen. Lees vooraf goed de bijsluiter.
5. Smeer je onbedekte huid ook in met DEET. Controleer vooraf goed de bijsluiter en ga na vanaf welke leeftijd je DEET mag gebruiken.
6. Neem altijd een tekenkaart of tekenpincet mee.
7. Draag lichte kleding als je actief bent in de natuur. Teken zijn dan beter zichtbaar.
8. Blijf jezelf, je gezin en je huisdieren dagelijks controleren op teken. Ook in het najaar! Kijk vooral op hun favoriete verstopplekken!
Informeer ook bij je dierenarts hoe je je hond of kat het beste kunt beschermen tegen teken in het najaar. Je dierenarts geeft een persoonlijk advies op basis van de gezondheid van je huisdier en je thuissituatie en adviseert middelen die uitgebreid zijn onderzocht op veiligheid en effectiviteit. Ook kan je dierenarts je helpen bij het verwijderen van teken bij je kat of hond.